17 Temmuz 2007 Salı

Meme Küçültme Estetik Operasyonu Öncesi Sonrası Detalı Bilgiler

Göğüsleri çok büyük olan bayanlar çeşitli medikal problemler yaşarlar. Göğüslerin ağırlıklarına bağlı olarak sırt ve bel ağrısı hayat kalitesini olumuz etkiler. Göğüslerin altında uzun süreli temasa bağlı pişikler meydana gelir. Ağırlığa bağlı olarak sutyenlerin askıları omuzda hem iz hem de ağrı yapar.

Bu operasyonda göğüs dokusunun yağ, cilt ve meme dokularının hacimleri azaltılır. Bu yapılırken göğüslerin estetik özellikleri sürekli göz önünde tutulmaktadır. Göğüsler küçültülürken amaç vücuduna uygun şekil ve boyutlarda göğüs yapmaktır. Burada genel hatlarıyla bu operasyon anlatılacaktır. Size ait sorular ve problemler karşılıklı olarak görüşülmelidir.

Göğüs küçültme için en uygun adaylar

Bu operasyon estetik amaçtan daha çok kişilerin konforunu arttırmak için yapılmaktadır. Çoğu kadın büyük göğüsleri nedeniyle fiziksel aktivitelerinde ciddi sıkıntı yaşarlar. Göğüs küçültme operasyonu genelde göğüsler gelişimini tamamen tamamlamadan gerçekleştirilmez. Bununla beraber ciddi problemleri olan genç kızlara bu operasyon uygulanabiliyor.

Göğüs küçültme operasyonun riskleri

Meme küçültme iyi cerrahların ellerinde güvenli bir operasyondur. Her şeye rağmen her cerrahide olduğu gibi enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları gibi komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Tüm oluşabilecek komplikasyonlar için yoğun tedbirler alınmaktadır. Bu operasyonda sutyen içinde duracak şekilde izler kalmaktadır. İzler meme başının etrafında ve memenin altındadır. Sigara içenlerde, koyu tenlilerde yara izleri daha belirgin beyaz tenlilerde yara izleri az belirgindir.

Meme küçültme operasyonun planlanması

Her hastanın ilk muayenesinde vücut ölçüsüne yakışacak meme büyüklüğü belirlenir. Hastanın göğüs ölçüsü alınır ve fotoğrafları çekilir. Meme başının pozisyonu değerlendirilir ve aşağıdaysa ne kadar yukarı taşınacağı belirlenir. Operasyon ile ilgili hastaya ayrıntılı bilgi verilir ve komplikasyonlar konusunda hasta aydınlatılır.


Operasyona hazırlık

30 yaş üzeri hastalarda bu operasyona girmeden önce hastanın dosyasına girmek üzere mamografi istenir. Bu mamografiye göre operasyonda çıkartılacak materyalin patolojiye gidip gitmeyeceğine karar verilir. Operasyon için hastanın ideal kilosuna yakın olması tercih edilir. Böylece meme dokusunun yağ komponentinin miktarı azaltılmış olur. İdeal kilo da olmak operasyonu kolaylaştırır ve komplikasyon ihtimalini azaltır. Bu operasyon için komplikasyonlara neden olacak bir takım ilaçlar alkol, sigara ve hastanın kullandığı ilaçlar konusunda önlemler alınır.

Büyük miktarda doku çıkartılacaksa kan gerekebilir. Böyle bir ihtimal varlığında hastanın kendi kanı 2 hafta önce alınarak operasyonda kendi kanı kullanılabilir. Operasyon genel anestezi altında yapılmaktadır.

Meme küçültme operasyonu

Çok çeşitli teknikler mevcuttur. En sık kullanılan teknik meme başı etrafında anahtar deliği şekilli kesik yapılır ve yeteri kadar doku çıkartıldıktan sonra kalan dokular dikilerek meme küçültülür ve dikleştirilir. Liposuction operasyona dahil edilerek memeye şekil verilebilir. Çok büyük göğüslerde meme başı ve etrafındaki renkli bölge deri grefti olarak taşınır. Bu teknikte fonksiyon ve duyu beklenmez. Dikişler meme etrafında ve meme altındadır.

Meme küçültme cerrahi sonrası

Cerrahi sonrası göğüslere elastik bandajlar ve gazlar ile pansuman yapılır.Cilt altında sıvı birikmesini önleyen küçük silikon borular 1.ya da 2. gün çıkartılır. Operasyondan sonraki ilk 2 gün ağrılı olabilir ancak kuvvetli ağrı kesiciler sayesinde bu ağrı en aza indirilir.


Bandajlar 2. 3. gün çıkartılır ve cerrahi sutyene birkaç hafta devam edilir. Yeni dikiş materyalleri sayesinde alınması gereken dikiş miktarı azalmıştır. Cerrahi sonrası cilt kurulukları antibiyotikli kremler kullanılır ancak dikiş hatları kuru tutulmalıdır. Cerrahi sonrası ilk mensturasyon da göğüslerde ağrı ve şişme görülebilir. İlk altı hafta süren geçici his kaybı görülebilir.

Normale dönüş

Operasyonun ertesi günü ayağa kalkabilirsiniz ancak 2–3 hafta ağır iş yapmaktan kaçınılmalıdır. Çoğu hasta sosyal aktivitelerine ve işine 2 hafta sonra dönebilmektedir. İlk 1 ay spor gibi faaliyetlerde sıkı sutyen tercih edilmelidir. 1–2 hafta seksten uzak durulmalıdır. 6 hafta boyunca göğüslere nazik davranılmalıdır. Yara kenarlarında hafif kabuklanma olması ya da pembe renkli sıvı çıkması normaldir. Ani oluşan ağrı şişme morarma olursa doktorunuza haber verilmelidir.


Yeni görünüşünüz

İlk hafta şişlik ve ağrılar azalır. Şişliklerin tamamının inmesi birkaç haftayı bulur. Göğüslerin yeni şekillerini alması 6 ayı bulabilir. Şekillenme periyodu sonrası göğüs şekli kilo değişiklikleri, hamilelik ve hormonsal değişikliklerden etkilenir. Yara izleri 3 aydan sonra sönmeye başlar. Yara izleri 6–12 aya kadar azalmaya devam eder. Beyaz tenli kişiler bu konuda daha şanslıdır. Ancak hastalar meme boyutlarındaki azalma kıyafetlerdeki değişiklik, fiziksel konforda artış nedeniyle hastalar bu izleri çok çabuk kabullenirler ve operasyonun sonuçları ile mutlu olurlar.

Hiç yorum yok: